מהו פסיכולוג רפואי?
פסיכולוג רפואי...
פסיכולוג רפואי הוא אדם אשר סיים תואר שני לפחות בפסיכולוגיה והתמחה בתחום הפסיכולוגיה הרפואית.
פסיכולוגיה רפואית היא תחום מומחיות המוכר על ידי משרד הבריאות בישראל ומתמקד בקיומם של קשרים הדדיים בין הגוף והנפש; גורמים פסיכולוגיים שונים קשורים למצבי חולי ובריאות גופניים, ומצבי חולי אקוטיים וכרוניים משפיעים על בריאותו הנפשית והרגשית של האדם. אנו יודעים כיום כי גורמים פסיכולוגיים שונים, כמו למשל מאפיינים אישיותיים, משפיעים במידה ניכרת על תחלואה, התמודדות עם מחלות והתערבויות רפואיות, תהליכי החלמה ותחושת הרווחה הכללית של המטופל. כמו כן אנו יודעים כי התערבויות פסיכולוגיות הנוגעות להיבט הרגשי, הקוגניטיבי, וההתנהגותי של המטופל יכולות לסייע בשיפור המצב הבריאותי של המטופל.
בואו ניקח לדוגמא מצב של אוטם שריר הלב (התקף לב). זה מכבר ידוע שגורמי הסיכון להתקף לב הינם היסטוריה משפחתית וגנטיקה, מחלות רקע כגון עודף שומני הדם, סוכרת ויתר לחץ דם וכן הרגלי חיים מזיקים כמו עישון, חוסר פעילות גופנית, שתיית אלכוהול ותזונה לקויה. בוודאי לא יהיה זה מפתיע לדעת שהמחקר מצא שחולים במחלות לב נמצאים בסיכון מוגבר ללקות בדיכאון, חרדה ואף הפרעת דחק פוסט טראומתית. אך האם המצב ההפוך נכון גם הוא? האם המאפיינים הפסיכולוגיים שלנו עשויים להשפיע על מצבנו הגופני? התשובה היא – בהחלט כן!
עם השנים המחקר מצא שמצבים כמו דיכאון, חרדה, עוינות וחוסר בתמיכה חברתית מהווים גורמי סיכון פסיכו’-סוציאליים המשפיעים על הלב, מעבר לגורמים הגנטיים המוכרים. ברמה האישיותית, נמצא קשר בין דפוס אישיות (distressed) D ומחלות קרדיווסקולריות. מבנה אישיותי זה מתאפיין ברמות גבוהות של רגשות שליליים ועכבות חברתיות. זוהי דוגמה מובהקת לקשר ההדדי שבין גוף ונפש, ולחשיבות הרבה שבדאגה לרווחה הנפשית על מנשת לשמור על בריאותינו.
מתוך כך, עבודתו של הפסיכולוג הרפואי עוסקת בהערכה ואבחון, ליווי, ייעוץ וטיפול באנשים המתמודדים עם קשיים הנוגעים למצבים רפואיים וגופניים. במסגרת עבודתו הטיפולית מבצע הפסיכולוג הרפואי התערבויות פסיכולוגיות שונות הקשורות בהכנה לפרוצדורות רפואיות (פרוצדורות רפואיות רבות מהוות מקור ללחץ, חרדה וקושי לחולה ובני משפחתו והפסיכולוג הרפואי הוא בעל ידע וכלים המאפשרים לו ללוות התמודדויות אלו) בשיפור ההתמודדות עם מצבים רפואיים הנגרמים מגורמים נפשיים ובשיפור ההתמודדות עם קושי רגשי הנגרם בעקבות מצב רפואי.