כאב כרוני #2

כאב כרוני מוגדר ככאב שנמשך מעל לשלושה חודשים (הזמן המקסימלי הצפוי להחלמה של רקמה). בניגוד לכאב אקוטי שייעודו להתריע על סכנה לגוף, לכאב כרוני אין תועלת או סיבה ידועה. כאב כרוני הינו חוויה אישית השונה מאדם לאדם אשר לה מרכיבים גופניים, חשיבתיים, ורגשיים – כולם יחד יוצרים את חוויית הכאב.

כמה אנשים סובלים מכאבים כרוניים?

כאב כרוני הפך בשנים האחרונות למגיפה עולמית. בישראל, 1 מכל 6 אנשים סובל מכאבים כרוניים.

איפה “נמצא” הכאב?

יהיה הגורם לכאב אשר יהיה, כאב הוא למעשה מסר של המוח אל הגוף, המתריע על סכנה או פגיעה ברקמות הגוף. בעוד שהכאב הוא תמיד אמיתי ומורגש בגוף, המוח עשוי לעתים לטעות ולדווח על סכנה לרקמות הגוף גם כאשר לא נשקפת כלל סכנה כזו ולייצר כאב.

ממה נגרם כאב כרוני?

האמת היא שאין תשובה אחת ומוחלטת לשאלה הזו ובתחום המחקר של כאב עדיין רב הנסתר על הגלוי. יחד עם זאת, ידוע היום שההנחה המסורתית על כך שכאב נגרם אך ורק בשל שינויים ניווניים בעמוד השדרה (פריצות, בלטי דיסק והיצרויות) אינה נכונה. ברוב האוכלוסייה הבוגרת בעולם קיימים שינויים ניווניים, תלויי גיל, בעמוד השדרה. אולם, רוב האנשים אינם חוויים כאבים כרוניים. מחקרים מהשנים האחרונות מראים שמקור הכאב הכרוני, בחלק גדול מהמקרים, הוא תוצאה של עוררות יתר במח ובמערכת העצבים המרכזית. פגיעות וחוויות עבר טראומתיות, בין אם פיזיות ובין אם רגשיות, גורמות לירידת סף הכאב במוח. כלומר, המוח הופך לרגיש יותר וכך כל גירוי קל או פרשנות מוטעית של המוח בדבר סכנה –  עלולים לגרום לכאב. הדבר דומה לאזעקה של רכב שהחלה לפעול בגלל שנחת עליו זבוב – כך גם המוח עלול להתריע על מצב סכנה על ידי שידור כאב עז אף שבפועל אין לכך סיבה מוצדקת.

האם אפשר לשנות את סף הכאב במוח?

כן, שינויים חשיבתיים והתנהגותיים שכל אחד ואחת יכולים לעשות עשויים לשפר במידה ניכרת את הכאב.

אז מה עלי לעשות?

באמצעות 3 פעולות פשוטות (באישור רופא/ה בלבד) תוכלו לאמן את המוח שלכם להתמודד עם כאב:

1.    פעילות גופנית – פחד מכאב והימנעות מתנועה נפוצים מאוד בקרב הסובלים מכאב כרוני. כיום אנחנו יודעים שחשוב להמשיך לעסוק בפעילות ספורטיבית הדרגתית ומותאמת (בהנחיית ובאישור הרופא המטפל) אשר הוכחה כגורם החשוב ביותר בהפחתת כאב לאורך זמן! יוגה, שחייה, הליכה ספורטיבית, אופניים, אימוני כוח וכו’ – מצאו את הפעילות שהכי מתאימה לכם והתמידו בה, זה ישתלם לכם!

2.    להזכיר לעצמי גם כשאני כאוב שהכאב איננו מסוכן לי. פחד מזין את הכאב. לכן אמרו לעצמכם שוב ושוב, במיוחד בזמן כאב, “ה”אזעקה” במוחי אמנם עובדת, אבל הגוף שלי תקין ובטוח ואני יכול להמשיך”.

3.    חברה – מחקרים מראים שתמיכה חברתית, מעורבות חברתית והשתתפות בקבוצות, יצירת תחביבים והעשרת החיים בשעות הפנאי תורמים לתחושת המשמעות והסיפוק ולהקלה על כאבים! ככל שתהיו יותר פעילים חברתית – כך הכאב יפחת!

ואם אני מרגיש שאינני מצליח או שקשה לי לבד?

זה בסדר, לעתים זה קשה לשנות הרגלים ישנים וליצור שינוי. הבשורות הטובות הן ששיטות טיפול פסיכולוגיות שונות עשויות לעזור לנו ללמוד דרכים חדשות להתמודדות עם כאב, להרחיב את האופן בו אנו מסתכלים וחושבים על כאב , להתנהל עם הכאב בצורה שונה ויעילה יותר ואף ללמוד שכאב אין פרושו בהכרח סכנה. כל אלה יוצרים קשרים ומסלולים חדשים במוח אשר גורמים להעלאת סף הכאב ולהפחתה בכאבים.

אפשר גם לשתף!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בחזרה לבלוג

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.